Bel Okulu
Aynı pozisyonda uzun süre kalmak, hep aynı grup bel kaslarını çalıştırdığı için sakıncalıdır. Ayakta durmak, oturmak, yürümek, hatta yatmak gibi aktivitelerde arada pozisyon değiştirmek önerilmektedir.
Devamını OkuSolunum problemlerinin peşinden başka sorunlar da ortaya çıkabilir. Bu sorunlar genelde enerji harcamaları ile ilgili olarak ortaya çıkar ve günlük yaşam aktivitelerinde uzun sürede daha az aktivite ile belli olur. Yaş faktörü de önemlidir, genelde bu hastalar yaşlıdır, anksiyete ve depresyon görülür ve toplumdan uzaklaşma eğilimi gösterirler. İçinde bulundukları inaktivite durumu bu kişilerde kas zayıflığına neden olur ve bu da dispneye ve daha fazla yorgunluğa neden olur, doğal bir kısır döngü ortaya çıkar.Bu siklus oluştuğu anda halka bir yerden kırılmalıdır.
Örneğin KOAH’da en belirgin ve kişiyi özürlü kılan işaret ve semptomlar dispne ve yorgunlukla sınırlanabilen temel günlük yaşam aktivitelerinde ortaya çıkar. Semptomlar kronik hastalıkla birlikte görülen anksiete ve depresyonla birlikte inaktivite siklusunu oluşturur.
*Koah’ı olan birinin fonksiyonel aktiviteleri yerine getirebilme becerisi yönünden değerlendirilmesi ve günlük yaşamda enerji koruma yöntemlerinin öğretilmesi rehabilitasyonun en önemli özelliğidir.Akciğer problemleri olanlara verilecek genel öneriler şunlar olabilir: Sigara içmemeli, grip aşısı olmalı, havası kirli ortamlara girmemeli, uygun değilse mesleğini değiştirilmelidir.
Kondüsyon kaybı ve kas zayıflığı inaktivitenin doğal sonucudur ve bu durumda evde ve toplumda gerekli günlük yaşam aktivitelerini yapabilme becerisi giderek güçleşir.*Pulmoner rehabilitasyonun hedefi hastanın bulunduğu çevre içindeki rolünü ve fonksiyonunu yerine getirebilmesi için gerekli aktiviteleri rahatlıkla yapabilmesini sağlamaktır; üstelik bu aktivitelerin sağlıklı ve pozitif bir yaşam şeklini sürdürecek kaliteli bir yaşam tablosu içinde gerçekleştirilmesi şarttır.Bu yüzden;
Tedavide iş yapma kapasitesini ve günlük yaşam aktivite toleransını arttırmak zorunludur.Bu nedenle hastalar; kendine bakım, mesleki özellikler, boş vakit ilgileri, üst ekstremite kas kuvveti, eklem hareketleri, psikososyal statü ve emosyonel statü gibi özellikler yönü ile de değerlendirilmelidir.
Anatomi-Fizyoloji/Patofizyolojisi
Hastalıkların hangi anatomik yapıları etkilediği ve semptomları tam olarak anlaşılmalıdır. Böylece iyi bir program planlanabilir.
KOAH’ na sekonder medikal problemler hastanın tedavisini etkiler ve fonksiyonel kapasitenin daha fazla düşmesine sebep olur.Bu problemler; konjestif kalp yetmezliği, hipoksemi ve/veya hiperkapni olabilir.Bu durumda hastanın bir işe konsantre olma yeteneği azalır.Dispne’nin artışı respiretuar paniğe sebep olabilir.Sekresyonlar artmış ve hasta bunları dispektorize etmekte güçlük çekiyor olabilir.Arterial kan gazlarının, pulmoner fonksiyon testlerinin, normal ve anormal solunum seslerinin ve solunum paterninin anlaşılması fizyoterapistin hastanın limitasyonlarını daha iyi anlamasına yardımcı olur ve yine fizyoterapist böylece uygun bir tedavi programı planlayabilir.
KOAH’lı hastaların değerlendirmesinde,
gibi kriterler göz önünde bulundurulmalıdır.*
Hastalar görüşme sırasında sorulan, “Ne problemin var”, “Kendine bakımla ilgili aktivitelerde zorluk çekiyor musun?” şeklindeki sorulara hiç problemim yok veya hiç birşey yapamıyorum diye yanıt verir. Oysa “Esas problemin neydi?” veya “Bu programdan ne bekliyorsun?” şeklindeki iki önemli soru hastanın hedefleri gerçekçi ise yol gösterici olabilir.Rehabiliasyon öncesi hastayla görüşmek ayrıca;
Dispne Sınıflaması
Üst ekstremite değerlendirmesinde görülen spesifik problemler
EKG
Elektrokardiyogram günümüzde hastanın yaşamsal fonksiyonlarının monitorizasyonu için oldukça sık başvurulan bir sistem haline gelmiştir.Hastanın EKG’sini çekebilmek için elektrotlar ekstremite uçlarına yerleştirilir.Örneğin; sağ kol elektrodu klavikulanın hemen altına, sol kol elektrodu(araştırıcı elektrot) ise 4. veya 5. interkostal aralığa yerleştirilir.Toprak hattı elektrodu da vücudun herhangi bir yerine bağlanır.
Elektro çekildiği zaman kalbin duvarlarının hepsini bir elektrot yerleşimi ile görmek mümkün değildir.O yüzden toplam 12 tane yerleşim şekli vardır.Bunların herbirine derivasyon denir.Örneğin yukarıdaki örnek CR4 derivasyonudur.Bu formülde C=Chest, R=Right arm, 4 ise prekordial derivasyonu(V4’ün olduğu yere yerleştiği için) temsil eder.
EKG Çekilirken;
a) İstirahat anında
b) Efor sırasında ve
c) Efor bittikten sonraki 5dk’ lık dönemin her dakikasında ölçüm yapılmalıdır.
EKG Monitorizasyonunun İndikasyonları
EKG Monitorizasyonunun Amacı
Hasta biri üzerinde yapılan değerlendirmeler sonucunda klinik bir tablo ortaya çıkar.Romatoid artritte eklem problemleri, polio’da motor problemler ve KOAH’ta ise akciğer problemleri gibi. Aslında, hastanın bize niye geldiği bellidir.Fizyoterapistler hareket ve fonksiyon kaybı ile ilgilenirler.Bizi hastaya bağlayan ana damar budur.Tedavide semptomlar giderilmeye ve yaşam kalitesi arttırılmaya çalışılır. Kişinin fonksiyonunu ve rolünü sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi sağlanır çünkü hareket, fonksiyon ve yaşam kalitesi bizim için önemlidir.Hareket ve fonksiyona kavuşturma tarzımız hasta ve hastalığa göre değişiklik gösterir.
Uygun Bir Rehabilitasyon Programına Nasıl Başlanır?
Genel Rehabilitasyon Yaklaşımı
Konu Özeti:
Pulmoner problemlerde rehabilitasyon tedavinin temelini eşkil eder.Ancak rehabilitasyonun yeterli olmadığı durumlarda cerrahi şarttır.Uygulanan girişimler şunlardır:
Fizyoterapist hastayı preoperatif dönemde mutlaka görmelidir.Hedeflerini cerrahiden önce saptamalı, hastaya cerrahi sonrasında olacakları ve uygulayacağı tedaviyi anlatıp onu ikna etmelidir.Zira cerrahi sonrası da rehabilitasyon tedavinin olmazsa olmaz bir parçasıdır.Çünkü ameliyat zaten tek başına birçok solunum problemine neden olur( insizyon, ağrı ve anestezi).
Pulmoner Cerrahide Fizyoterapinin Amaçları:
Postoperatif Eğitim
Gözlenmesi Gereken Faktörler:
Operasyon Sonrası 1. ve 2. Günler
Her tüp, kısmen steril sıvı dolu bir şişeye bağlıdır.Şişenin hava değişimine izin veren açık bir tüpü vardır.Plevral kaviteden hava kabarcıklar şeklinde zardan ve şişeden çıkar.
1.Solunum egzesizleri(oturarak yapılabilir)
2.Öksürme
3.Omuz kuşağı ve omuz egzersizleri(drenaj tüpleri çekilince omuz hareketleri tam olmalıdır.)
4.Alt ekstremite egzersizleri
5.Postür egzersizleri
6.Gövde mobilite egzersizleri
8.Yürüme ve aktiviteleri ................ cesaretlendirilmelidir.
Sonra enfekte bölgeden pü’nün ani ekspektorasyonu olur.Tedavisinde drenaj tüpü, antibiyotikler ve postüral drenaj kullanılabilir.Gerekirse bronşial gövde tekrar suturlanır.
-Pnömotoraks
Plevral boşlukta bir hava basıncı meydana gelir ve hava doku tabakalarına girer.Genellikle drenaj tüp veya sutür çizgisinin yakınından başlar.Tüp uygulaması yapılır.Öksürme verilmez.Çünkü glottis kapalı olduğu için daha fazla hava dokulara kaçabilir.Derin solunum egzersizi ve huffing yaptırılır.
Bronkus ve plevral kavite arasındaki bağlantıdır.
Segmental rezeksiyondur.Lobun segmenti yer değiştirir.Bronşlarda yer değiştirme olur.Bu yüzden postüral drenaj pozisyonları yeniden ayarlanmalıdır.Eğer anastomoz bölgesinde ödem olursa hasta balgam çıkartmakta güçlük çeker.Bazen göğüs duvarında kısmi rezeksiyon yapılabilir.Bu da paradoks göğüs hareketlerine neden olabilir.Bu durumda ”Paradoks pad” kullanılabilir.
Fazla sekresyon meydana gelir.En az bir hafta hasta kanlı balgam çıkarabilir.
Pnömonektomi
Öksürmede güçlük çekebilirler.Suturların ayrılma tehlikesi var.Böylece?Huffing öğretilmelidir.
Postüral drenaj sırasında kişi hasta tarafına yatırılır.Yatak ayak ucundan yükseltilir.
Hasta 2.hafta sağlam tarafına yatırılmaz.Böylece bronkoplevral füstül tehlikesi de geçmiş olur.
Birinci haftanın sonunda bilateral bazal ekspansiyon egzersizlerine başlanır.
24 saat sonra sandalyede oturmaya başlar.İlk hafta merdiven çıkmaya da başlayabilir.
Komplikasyonlar:
Anfizemli büllerin aplikasyonu
Terminal bronşiollerin distalindeki alveollerin ekspansiyonu ve harabiyeti sonucu gelişen büller rezeke edilir veya bunların plikasyonu yapılır. Üst göğüs için rölaksasyonlu solunum egzersizleri verilir. Apikal solunum gereksizdir.APBS+yoğun FTR, kontrollü solunum, yokuş, merdiven çıkma tedaviyi oluşturur.
Parietal plevra lateral göğüs duvarlarından kaldırılır.Akciğer genişledikçe göğüs duvarlarında adezyonlar? meydana gelir ve visseral plevra pnömotoraks ...........sini önler. Fizyoterapisinde apikal ve bazal ekspansiyon egzersizleri yapılır.Drenaj tüpü preoperatif devrede yerleştirilirse huffing her zamanki gibi öğretilebilir.Pnömotoraks varsa ve tüp yoksa? huffing öğretilir.Şiddetli öksürme pnömotoraksın büyüklüğünü arttırır.
Dekortikasyonla pulmoner fonksiyonu limitleyen kısıtlayıcı herhangi bir membran akciğerin yüzeyinden kaldırılır.Cerrah kalınlaşan tabakaları birbirinden ayırır.Tedavide bazal ve apikal ekspansiyon egzersizleri verilir.
Preoperatif Tedavi:
Operasyon Günü
Post Operatif Birinci Gün
Post Operatif İkinci Gün
Bir hafta sonra gövde fleksiyon ve ekstansiyonu; 3 hafta sonra gövde rotasyonu yaptırılabilir.Postür egzersizleri postoperatif 3 ay devam eder.
İki Devreli Torakoplasti
Pektus Ekskavatum
Myastenia gravis’te timoma’nın alınmasıdır.Yüksek bir median sternotomi insizyonu yapılabilir.(daha çok kalp ameliyatlarında yapılır) Tedavi prostigmin alınmasından sonra yapılabilir. Bazı kişilerde çok sekresyon olur.Hastalar çabuk yorulurlar. Yorgunluk için tedaviye kısa aralıklar vermek gerekir.
Anterolateral torakotomi:Hasta insizyon yerine(koltuk altına) yastık koyar ve huffing sırasında bastırır. Yada fizyoterapist kendi destekler.Bazen de hastanın kolunu(dirseğini) insizyon üzerine yerleştirir ve önkol fleksiyonda olacak şekilde eliyle hastanın dirseğini tutar ve huffing sırasında bastırır.
Median sternotomide de yine insizyon yerine yastık konur.Hasta ellerini zıt omuzlarına koyduğu zaman kolların kesişme noktasından baskı verilebilir. Bu iş için özel korseler de vardır. Bazen de fizyoterapist kendi elini kullanır ve öksürme sırasında hafifçe bastırır.
Aynı pozisyonda uzun süre kalmak, hep aynı grup bel kaslarını çalıştırdığı için sakıncalıdır. Ayakta durmak, oturmak, yürümek, hatta yatmak gibi aktivitelerde arada pozisyon değiştirmek önerilmektedir.
Devamını OkuMekanik Bel Ağrısı Bilgilendirme Formunu İndirmek İçin Tıklayınız.
Devamını OkuKemik yapımız, önemli organlarımızı koruyan, vücudumuzu destekleyen ve yaşamımız için gerekli temel maddelerden biri olan kalsiyumu depolayan canlı bir dokudur.
Devamını Oku