Omuz İmpingement Sendromu
Omuz ekleminde 3 kemik yer alır; kürek kemiği (skapula), kol kemiği(humerus) ve köprücük kemiği(klavicula). Kol kemiğini kürek kemiğine bağlayan yapı rotator kılıftır.
Devamını OkuTıp biliminin atası Hipokrat, M.Ö. 5. Yüzyılda “Eğer tüm vücut bölümleri ılımlı düzeyde kullanılır ve egzersiz yaptırılırsa sağlıklı olur, iyi gelişir ve geç yaşlanır, eğer kullanmaz ve kendi haline bırakılırsa hastalıklara yatkın olur, sağlıksız gelişir ve hızlı yaşlanır.” Diye yazmıştır.
Hipokrat’tan bu yana her çağın hekimleri egzersizin iyi bir sağlık alışkanlığı olduğunu vurguladılar. 1960’lardan itibaren ise egzersiz, hastalıklardan koruyan ve var olan hastalıkları tedavi etmekte yardımcı bir ilaç olarak reçete edilmeye başlandı.
Günümüzde kent yaşamı, bireyleri fiziksel anlamda giderek daha hareketsiz kılmakta ve hareketsizik, şişmanlık, kemik erimesi ve kalp-demir hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorununun görülme sıklığını anlamlı derecede artırmaktadır. Bu nedenlerle egzersiz, günlük yaşam döngümüzün vazgeçilmez bir parçası durumuna gelmelidir.
Kordon Tartan Parkur 2 km
Kültürpark Tartan Parkur 1.7 km
Karşıyaka 2 km Sahil Bandı
Çiğli Evka2 / Aydınlık Evler 1 km parkur
Bornova Sakarya Parkı
Altındağ/Çamkule MTK
İnciraltı/Çakalburnu Rekreasyon
Kendinize kısa ve uzun dönemli gerçekçi hedefler koyun. Varılması güç hedefler cesaretinizi kırar.
Yürüyüş seanslarını için hazırlık yapın. Dinlenin. Egzersizden hemen önce olmamak kaydıyla bir şeyler yiyin. Özellikle sıcak havalarda yeterince sıvı almış olun.
Yürüyüş malzemlerinize iyice bakın; özellikler ayakkabılarınıza...
Programınız konusunda esnek olun. Zaman zaman parkuru, zamanı ve yürüyüş arkadaşınızı değiştirin.
Hava koşullarına göre plan yapın ve giyinin. Hava çok bozuksa daha iyi bir havayı bekleyin.
Yürüyüş programınıza dair rahat davranın. Diğer bir deyişle oluruna bırakın ancak tembelleşmeyin. Yürüyüşün beden ve zihin için ne kadar rahatlatıcı olduğunu keşfedeceksiniz.
Öncelikle kişinin yürüyüş programından beklentisi ortaya konmalıdır (sağlıklı yaşam egzersizi, boş zaman değerlendirme, zayıflama programına destek, tıbbi bir sorunun tedavisine destek vb.). Ardından yaş ve genel sağlık kontrolü yapılmalıdır. Örneğin 40 yaş altında tıbbi sorunu olmayan bir bayan için basit bir fizik muayene ve elektrokardiyografi (EKG) yeterli olurken, 45 yaş üzerinde yüksek tansiyon yakınması olan bir erkek için kalp dinleme, tansiyon ölçme, elektorkardiyografi kan yağlarının tetkiki gibi daha ayrıntılı bir risk analizi gerekir. Benzer şekilde diyabetli bir kişinin yürüyüş süresi, osteoporozlu ve yüksek tansiyonlu bir kişinin ise yürüyüş şiddetine ilişkin sınırlamalara uyması gerekir.
Özellikle ilk yürüyüş seansı deneyimlerinin eğlenceli, zindeleştirici olması ve fiziksel anlamda fazla zorlayıcı olmaması önemlidir. Başlangıç programının yavaş ve dereceli artan formda olması kişinin fiziksel aktivite hakkında olumlu bir tavır geliştirmesiyle birlikte programa bağlılığın uzun süreli olmasını sağlar.
Özel durumlar dışında bir yürüyüş seansı 60 dakik kadar sürmelidir. Yavaş hızda yürüyerek ısınma ile başlamalı, gerçek çalışma temposunda yürüyüyerek sürmeli, düşük hızda yürüyüş ve açma-germe (stretching) hareketlerinden oluşan soğuma ile sona ermelidir. Her seansta 300-500 kcal enerji harcanmalıdır.
Önerilen yürüyüş sıklığı haftada 3-5 seanstır. Uzun süreli düzenli egzersiz geçmişi olanlar için 5 seans uygun iken yeni başlayanlar ve özellikle eklemlerinde aşınma sorunu olabilecekler için 2-3 seans yeterlidir. Fizik kondinasyonu çok düşük olup 45-60 dakikalık bir seansı tamamlayamayacak olan kişiler, günde iki kez 15 dakikadan başlayan ve giderek süresi artan bir programı benimseyebilirler.
Yürüyüşten beklenen sağlık yararlarını elde etmekte, yürüyüşün hızı ve mesafesi değil yürüyüş sırasındaki kalp atım sayısı (nabız) ve yürüyüş süresi önemlidir. Kişinin yürüyüşten özellikle kalp – dolaşım sistemine yönelik yarar sağlaması için belirli nabız aralığında çalışması gerekir. Yaşa göre bu hesaplama şöyle yapılır:
(220 – yaş) x 0,65 ile (220 – yaş) x 0,75 arası.
Örneğim 40 yaşında bir kişi için;
(220 – 40 ) x 0,65 =117
(220 – 40) x 0,75 =135
Bu kişinin yürüyüş sırasında nabzı 120 – 140 arasında olmalıdır.
Bu nabız aralığında kalp – dolaşım sistemi uyarılır ve antrene edilirken harcanan enerji de başlıca kan yağlarından sağlanır. Yani kilo vermeyi hedefleyen yürüyüşçüler için de uygun çalışma nabzı aynı aralıktadır.
Omuz ekleminde 3 kemik yer alır; kürek kemiği (skapula), kol kemiği(humerus) ve köprücük kemiği(klavicula). Kol kemiğini kürek kemiğine bağlayan yapı rotator kılıftır.
Devamını OkuSolunum problemlerinin peşinden başka sorunlar da ortaya çıkabilir. Bu sorunlar genelde enerji harcamaları ile ilgili olarak ortaya çıkar ve günlük yaşam aktivitelerinde uzun sürede daha az aktivite ile belli olur.
Devamını OkuFibromiyalji yaygın muskuloskeletal ağrı, yumuşak dokuların gerginliği, genel bir gerginlik hissi, genel yorgunluk, uyku problemleri ile karakterizedir.
Devamını Oku