Donuk omuz, omuz ekleminde hareket kısıtlılığı ve ağrı ile giden bir hastalıktır. Omuz ekleminde kapsüler yapışıklığı olarak ta bilinir. Hastalık sinsi başlar, bulgular gittikçe ağırlaşır ve uzun zaman sürecinde düzelme gösterir.
Donuk Omuz Bulguları Nelerdir?
Donuk omuz en önemli bulguları, omuz hareketlerinde ileri derecede kısıtlanma ile fonksiyon kaybı ve ağrıdır. Ağrı bazı hastalarda özellikle geceleri çok fazla gözlenir. Hastalık seyri sırasında üç evre görülür ki bulgular evrelere göre farklılıklar gösterir:
Evre: Omuz ekleminin tüm hareketleri oldukça ağrılıdır. Eklem hareket açıklığında kısıtlanma başlar.
Evre: Bu evrede hareket kısıtlılığı belirgin şekilde artarken ağrı azalabilir.
Evre: İyileşme evresi diye adlandırılan bu evrede ağrı çok azalmıştır. Eklem hareketlerinde açılma görülür. Omuz eklemi hareket açıklığında kısıtlanma görülen hastalarda yapılacak cerrahi müdahaleler için en uygun evre olarak kabul edilir.
Donuk Omuz Nedenleri Nelerdir?
Donuk omuz tam sebebi bilinmektedir. Hastalık sıklıkla proksimal humerus kırığı, rotator manşet yırtığı, omuz cerrahisi gibi omuz travması geçiren hastalar ve bu nedenle uzun süre tespit edilenlerde görülür. Yine donuk omuz hastalığı, şeker hastalarında yüksek oranda görülmektedir. Bunun yanısıra; hipotiroidi, hipertiroidi, tuberküloz ve nörolojik hastalıklarda da görülmektedir.
Donuk Omuz Tanısı Nasıl Koyulur?
Donuk omuz tanısı fizik muayene ile koyulur. Olası eşlik eden omuz sorunlarını tanımlamak için sıklıkla radyografi ve MR tetkiki yapılır.
Donuk Omuz Nasıl Tedavi Edilir?
Donuk omuz hastalığında tedavide ilk aşama antienflamatuvar ilaç tedavisi ve egzersizdir. Bu tedavi ile başarılı olunulmadığında hasta fizik tedaviye yönlendirilir amaç hastanın ağrısını arttırmadan manuel terapi yöntemleri kullanılarak hareket açıklığını artırmaktır. Fizik tedaviye yanıt vermeyen olgularda anestezi altında manipulasyon ile eklem hareket açıklığı kazanılır. Tüm bunlara yanıt vermeyen hastalar, omuz eklemi kapsüllerinde ileri derecede kontraktür ve kısalma olan hastalardır. Bu hastalarda omuz eklemine 2-3 delikten girilerek gerekli gevşetme işlemleri yapılarak omuz eklemi hareket kısıtlılığı açılır.
Osteopati 19.yy da Dr.Andrew Taylor Still tarafından Amerika’da tanımlanmış ve daha sonra Avrupa’ya yayılmış günümüzde ise Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO)de tanıdığı bir yöntemdir.
Aynı pozisyonda uzun süre kalmak, hep aynı grup bel kaslarını çalıştırdığı için sakıncalıdır. Ayakta durmak, oturmak, yürümek, hatta yatmak gibi aktivitelerde arada pozisyon değiştirmek önerilmektedir.
Fibromiyalji yaygın muskuloskeletal ağrı, yumuşak dokuların gerginliği, genel bir gerginlik hissi, genel yorgunluk, uyku problemleri ile karakterizedir.